Close

Industriestraat 61A

1976 CT IJmuiden

+31614108380

verkoop@oceangold.nl

5 dagen in de week dag verse vis

Paling

5/5

anguilla anguilla

Paling is een straalvinnige vis die behoort tot de familie echte palingen (Anguillidae). De soort is een trekvis, die zowel in zoet- als zoutwater leeft.  Wereldwijd zijn er zo’n 20 soorten paling, waaronder de Europese paling die o.a. in Nederland voorkomt. Het eten van paling kent een lange traditie in Nederland.

Paling kent iedereen, maar toch hangt er een zekere mysterie rond deze vissoort. Biologen weten dat ze leven in rivieren en meren, maar waar en hoe ze zich precies voorplanten blijft onduidelijk. Waarschijnlijk worden ze geboren in de Sargasso Zee (ten oosten van Florida). drijven de palinglarven met de Golfstroom af richting Europese en Afrikaanse kust.

 Op basis van reuk weet de glasaal de weg naar de riviermonding te vinden. De glasaal, die zich langzaam ontwikkelt tot paling (oftewel aal) verblijft vervolgens ongeveer acht jaar in het zoete water. In het najaar, wanneer de lengte van de paling varieert tussen de 30 en 75 cm, begint de trek naar zout water. De paling kiest voor de tocht naar het zoute water bij voorkeur de kortste weg. In sommige gevallen klimt de paling hiervoor zelfs op het droge om door natte weilanden een weg te banen richting zee. Eenmaal in het zoute water verandert hij in een zeevis die op honderden meters diepte op weg gaat naar de Sargasso Zee. Dit is de laatste tocht. Op de paaiplaats legt het wijfje miljoenen eitjes, daarna sterven de dieren.

Voedingswaarde per 100 gram

Energie 200 kcal / 838 kj
Water 68.50 g.
Eiwit 14.50 g.
Koolhydraten 0.00 g.
Suikers 0.00 g.
Vet 16.00 g.
Verzadigde vetten 4.30 g.
E.o.v 7.70 g.
M.o.v. 3.10 g.
Cholesterol 155.00 mg.
Vezels 0.00 g.